Nieuws

Jaarraport RIVM: weinig ziekte door hoge vaccinatiegraad

Ziektes uit het Rijksvaccinatieprogramma kwamen vorig jaar en de eerste helft van dit jaar weinig voor. En de daling van de vaccinatiegraad lijkt gestopt.

Dat blijkt uit de jaarrapportage over het Rijksvaccinatieprogramma van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Weinig ziekte

Het Rijksvaccinatieprogramma bestaat uit een serie inentingen die kinderen krijgen aangeboden, op vaste momenten in de leeftijd tussen de 0 en 14 jaar. Het volledige programma geeft kinderen uiteindelijk bescherming tegen 12 ernstige infectieziektes.

Veel ziektes waar vanuit het programma tegen wordt ingeënt, kwamen vorig jaar weinig voor. Er waren in 2018 bijvoorbeeld weinig meldingen van Hib haemophilus infulenzae type b-ziekten (43 meldingen), meningokokken C (3 meldingen), difterie (4), tetanus (1), rodehond (0) en polio (0). Volgens het RIVM komt dit door de hoge vaccinatiegraad in de afgelopen tientallen jaren. De vaccinatiegraad is het percentage kinderen dat volgens het Rijksvaccinatieprogramma is ingeënt tegen infectieziektes.

Bij meningokokken type W daalde het aantal ziektegevallen in de eerste 6 maanden van 2019, terwijl het aantal gevallen in de jaren daarvoor juist steeg.

Daling vaccinatiegraad lijkt gestopt

Verder staat in het jaarrapport dat er een einde is gekomen aan de daling in deelname aan het Rijksvaccinatieprogramma. Sinds 2014 daalde de vaccinatiegraad, maar deze daling lijkt nu gestopt. Zo heeft in 2019 90,2 procent van de 2-jarigen alle inentingen volgens schema ontvangen. Dat is evenveel als in 2018.

Mazelen en kinkhoest

Minder positieve berichten zijn er ook. Zo steeg het aantal gevallen van mazelen: in 2017 waren er 24 gemelde gevallen. In 2018 was dit aantal 24 en in de eerste 6 maanden van 2019 waren er al 45 gevallen. In juni 2019 begon een lokale mazelenuitbraak in Urk, een gemeente waar vergeleken met het landelijk gemiddelde veel minder mensen zijn ingeënt 

Verder bleef in 2018 kinkhoest veel voorkomen: 4897 keer. In 2018 overleed er één jonge baby aan kinkhoest en begin 2019 (tot 1 mei) overleed er één jonge baby en één ongevaccineerde oudere patiënt aan kinkhoest. 

Bron: RIVM

« Terug
Of vraag het Else, onze virtuele medewerker!

Else!

De virtuele medewerker van het CJG